text.skipToContent text.skipToNavigation

Gernikako piperrak (5 Dozena)

25,00 €

Eskainia:  Bask Selekt Lezama
Lurrean ongarri organikoz landatutako piperra. Lehorreko laborantza elikagaiak ekoizteko modu tradizionala da, industria-ongarriak erabiltzen dituzten ekoizpen hidroponikoen aurrean.

Gehiago jakin...

Kopurua
Gernikako piperrak (5 Dozena)
25,00 €
Gutxi gorabehera 48/72 ordu balioduneko entrega.

Doako bidalketa

Eskaera doan bidaltzen dizugu etxera, produktuen eta saltokien mugarik gabe

Aukeratu entrega ordua

Aukeratu zure eskaera entregatzeko ordutegi bitartea

Itzuli

doan Produktu honen doako itzulketa bermatzen dugu

Informazio gehiago Gernikako piperrak (5 Dozena)

Gernikako piperrak, maiatzetik urrira. Adierazitako prezioa 5 dozena, 60 Gernikako piperrentzat da. Eskaeraren gutxieneko kopurua 5 dozena dira. 5 dozena baino gehiago nahi izanez gero, 5 dozena piper gehituko zaizkio. Jaso etxean zuzenean Bizkaiko kalitate handiko Gernikako Piperrak baratzetik, eskuz aukeratuak, tolesduradun piperrak saihesteko. Guztiak zuzenak izango dira eta 6 eta 9 cm artekoak. Gernikako piperrak Gernikako piperrak Bizkaiko piper barietate bat dira, Amerikako jatorrizko espeziea bertako klima baldintzetara egokitu izanaren emaitza. Kolore berde bizia du eta forma luze eta zorrotza. Pedunkulu luzea du eta tamaina 6 eta 9 cm artekoa. Ahosabaian, haragia fina eta leuna da, eta ez du pikarik egiten. Ahal dela, frijituta kontsumitzen da, eta sasoiko produktuen hainbat plateretarako laguntzaile ona da. Gernikako piperrak kontsumitzeko garairik egokiena apirila eta azaroa bitartean izaten da. Ekoizpen-eremua bat dator Euskal Autonomia Erkidegoko klima atlantikoko eremuekin, baldin eta benetako ebapotranspirazio-indizea 585 mm-tik gorakoa badute. Faktore klimatiko hori funtsezkoa da, piperraren ezaugarrietan eragin zuzena duelako. Zona horiek laborantzarako baldintza egokiak eskaintzen dituzte, eta honela laburbil daitezke: hezetasun erlatibo altua, tenperatura moderatuak, oszilazio termiko txikia, zoru apur bat azidoa, airearen zirkulazio nahikoa landare ezberdinen arteko polen-mugimendua errazteko. Bilketa gehienbat apirila eta azaroa bitartean egingo da. Bilketa eskuzkoa eta mailakatua izango da, eta behar beste aldiz pasatuko da; produktua behar bezala garatzeko puntuan egingo da. Kontu handiz egingo da, fruitua ez kaltetzeko. Bildutako piperrak kaxa edo edukiontzi zurrunetan eramango dira une oro, eta ez dira zapalduko egokitzapen-biltegira. Gernikako piperrari Bizkaiko Piperra esaten zioten hasieran. Eguraldiari eta euskaldunen ahosabaiari primeran egokitu zaion barietatea da. Beste piper berde batzuekin alderatuta, aldeak ditu fruituaren ezaugarrietan, bai mamiaren lodieran (Gernikako piperraren lodiera txikiagoa da), bai epidermis lodi baten presentzian (pergaminoa osatzen du), bai kolorearen eta zaporearen intentsitatean. Bizkaiko piperra, antzina, piper helduak ekoiztera bideratutako laborea zen (fruitu gorri gisa), hau da, piper txorizeroa ekoiztera bideratutakoa. Ondoren, erristretan lehortzen zen eta lehorrean kontserbatzen zen hestebeteak egiteko eta Euskal Herriko gastronomian oso preziatuak diren saltsak eta gisatuak prestatzeko gozagarri gisa erabiltzeko: bakailaoa Bizkaiara, pil-pilean, baratxuri zopa, etab. Txorizeroarentzako ekoizpen mota hori bigarren mailara jaitsi zen, piper goiztiarra biltzeari bide emanez, piperra berdean eta oso egoera samurrean bilduz kontsumitzeko. Piper horrek Gernikako udalerriaren izena hartzen du, tradizionalki hori izan delako gehien landu den lurraldea eta astelehenero egiten den barazki-frutaren merkatu ospetsuari esker izena eman diona. Azoka horretan piperra da produktu protagonistetako bat. Gaur egun, Bizkaian garrantzi gehien duen bigarren baratze-laborea da, letxugaren ondoren. Euskal Herriko klima guztiz bat dator piperraren behar agroklimatikoekin. Euskadiko isurialde atlantikoak behar duen tenperatura eskaintzen dio piperrari, neurritsua eta beroegia ez dena; eta izotzik ez dela sortuko ziurtatzen du. Bestalde, EAEko iparraldeko ezaugarri edafikoek, kareharrizko lurzoruek eta materia organiko ugariek, hazkunde egokia ematen diote Gernikako piperrari. Prestatu Gernikako piperrak ur ugaritan garbitu eta trapu batekin lehortzen ditugu. Zartagin bat jarriko dugu sutan oliba-olio ugarirekin, bi hatz altu, eta su bizian harrotuko dugu. Olioa oso bero dagoela ikusten dugunean, baina kea bota gabe, piperrak irauliko ditugu, zartaginaren oinarrian sartzen direnak, eta beharrezkoa bada, bizpahiru txandatan frijituko ditugu. Kontu handiz irauliko ditugu pintza batzuekin, eta gehienez 20 segundoz frijitzen utziko ditugu; bidezkoa da olio beroan eta paper xurgatzailedun erretilu batean sartzea. Kontuz zipriztinekin! Denak frijitu ondoren, hoztu aurretik ondu eta zerbitzatu egiten ditugu. Ez daitezela inoiz urreztatu, kolore berde polita izan behar dute eta hozka egiteko erresistentzia txikia eskaini behar dute, baratze zaporearekin.